Европа увеличава спасителния си фонд до 700 млрд. евро

инистрите на финансите на страните от еврозоната днес се споразумяха да увеличат спасителния фонд до 700 млрд. евро, съобщи в Копенхаген австрийският министър на финансите Мария Фектер, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.  Макар че 300 млрд. евро (400 млрд.  долара) от тях вече са използвани за предишни спасителни помощи, това осигурява на еврозоната около 700 млрд.  евро свежи пари в подкрепа на страните, потънали в дългове, предаде БТА.  По думите на Фектер тази цифра ще изпрати убедително послание до финансовите пазари и международните партньори на еврозоната, че валутният съюз може да овладее двугодишната си дългова криза.  Австрийската министърка посочи, че около 240 милиарда евро, останали в сегашния временен спасителен фонд, ще продължат да бъдат на разположение до средата на 2013 година.  Тя обаче добави, че парите ще бъдат достъпни само до момента, в който новият постоянен спасителен фонд постигне пълния си капацитет от 500 милиарда евро.Mинистрите на финансите на страните от еврозоната днес се споразумяха да увеличат спасителния фонд до 700 млрд. евро, съобщи в Копенхаген австрийският министър на финансите Мария Фектер, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Макар че 300 млрд. евро (400 млрд. долара) от тях вече са използвани за предишни спасителни помощи, това осигурява на еврозоната около 700 млрд. евро свежи пари в подкрепа на страните, потънали в дългове, предаде БТА.

По думите на Фектер тази цифра ще изпрати убедително послание до финансовите пазари и международните партньори на еврозоната, че валутният съюз може да овладее двугодишната си дългова криза.

Австрийската министърка посочи, че около 240 милиарда евро, останали в сегашния временен спасителен фонд, ще продължат да бъдат на разположение до средата на 2013 година.

Тя обаче добави, че парите ще бъдат достъпни само до момента, в който новият постоянен спасителен фонд постигне пълния си капацитет от 500 милиарда евро.

Източник: http://dnes.bg

апр | 2012