Форум за професионални постижения – 2023

Представители на екипа от ТПП-Добрич по проект MOSAIC, взеха участие във Форума за професионални постижения 2023 (Forum on Vocational Excellence), който се проведе на 25 и 26 септември в Амстердам, с домакини организации като Katapult, Tknika и CopCoves и с подкрепата на Европейската комисия.

Основна цел: Да гарантира, че професионалното образование остава актуално и ефективно.

С днешните бързи промени е изключително важно да се адаптираме и да се справяме директно с предизвикателствата на съвремието. Важни въпроси като цифровизацията, остаряването в добро здраве, климатичния и енергийния преход и недостига на работна ръка заеха централно място.
Това събитие даде на участниците визия за бъдещето на професионалното обучение в Европа.

Акценти от форума:
През първия ден представителите от Добрич – Герман Германов и Татяна Гичева посетиха World Horti Center – където се запознаха с холандската система за професионално образование в бизнес среда и функционирането на публично-частните партньорства в ПОО. World Horti Center е партньорство между частен изследователски институт, WHC EXPO Ltd. – фирма за организация на изложения, с повече от 130 участници – МСП, и LENTIZ – висококвалифициран професионален доставчик на образование и обучение в градинарството, с фокус върху производството на еко и здравословни храни.


HORTI 2

HORTI

В Нидерландия секторът Градинарство е на 2-ро място след пристанище Ротердам по принос към брутния вътрешен продукт на страната, като реализира
- 60% от световната търговия с цветя и растения;
- 31,2 милиарда евро производство;
- 27,6 милиарда евро износ;
- 23,6 милиарда евро добавена стойност;
- 1,0 милиарда евро инвестиции в научноизследователска и развойна дейност;
- 246 000 работни места в градинарството;
- 95 000 дка оранжерийна площ.

Вторият ден беше белязан от комбинация от офлайн и онлайн събития в Circa Amsterdam. Началото бе поставено от интерактивни дискусии с участието на г-н Никола Шмит, европейският комисар по работните места и социалните права; г-н Robbert Dijkgraaf, холандският министър на образованието, културата и науката и други експерти. Техният дискурс подчерта успеха на инициативата CoVE и потенциалните пътища за укрепване на професионалното образование в цяла Европа.


2023-forum-vocational-excellence-1[1]
f6185b80-3c3c-4b98-af1a-4661b3cdbd2a


34d9d36b-b0e5-4d69-9fd1-e6454ecf4177 (1)
IMG-20230926-WA0042


IMG-20230926-WA0038


IMG-20230926-WA0035

През този ден Добричкият екип се включи в пленарните сесии и в проведените питчинг сесии, дискусии и работа в групи по темите:
- Управление на проекти CoVEs;
- Организиране и провеждане на проучвания по проекти CoVEs;

Проведени бяха и семинари, фокусирани върху различни аспекти на професионалните постижения, вариращи от цифрови и екологични умения до значението на приложните изследвания.

Какво следва?
Вече сме нетърпеливи за изданието през 2024 г., което трябва да се случи в Лион – градът на координатора на MOSAIC – SEPR. Обещава да надгражда наученото и дискусиите от тази година.

Форумът не бе само за дискусии и семинари. Той отпразнува отдадеността на Европа за повишаване на професионалното обучение. Повтаряйки това мнение, холандският министър коментира: „Нека спрем да говорим за меките умения като меки – те са твърди като скала!!”