Париж и Берлин връщат границата за пътуващи от Гърция?

0000156924-article2В съвместно писмо до датското председателство на Европейския съюз (ЕС) министрите на вътрешните работи на Франция и Германия са поискали от европейската комисия (ЕС) да им позволи да налагат граничен контрол на хора, пътуващи от Гърция, предаде онлайн изданието EurActive.com.

Говорител на Еврокомисията обаче отказа да коментира дали е поискано да бъдат променени правилата, уреждащи Шенгенското пространство, с мотива, че писмото все още не е получено в Брюксел.

Германският всекидневник S?ddeutsche Zeitung цитира писмо, подписано от френския министър на вътрешните работи Клод Геан и германският му колега Ханс-Петер Фридрих.

Министрите твърдят, че имат право да установят граничен контрол, ако друг член на Евросъюза и на Шенген не се справя с овладяването на нелегалната емиграция.

За момента държавите-членки в Шенген могат само за кратко да установяват граничен контрол за определени събития, като футболни мачове и международни срещи на високо ниво, за да предотвратят хулиганство и прояви на насилие.Hidden Field

Предложението на Франция и Германия обаче цели установяването на по-дългосрочни мерки, при това конкретно срещу Гърция.

Френският президент Никола Саркози се закани да оттегли страната му от Шенген, ако правилата не се променят. По думите му държавите, която не могат да контролират границите си, трябва да бъдат изключени от безвизовото пространство.

Саркози многократно е призовавал и за по-затегнат контрол на турско-гръцката граница. Според Брюксел обаче броят на нелегалните мигранти, които навлизат в ЕС оттам, е намалял от 2 хил. души до 500 души на седмица.

От чисто юридическа гледна точка изключването на държава от Шенгенското пространство е трудно, но не и невъзможно. Последиците от повторно въвеждане на граничен контрол с Гърция обаче може да са изключително сериозни за България и Румъния, чието влизане в Шенген се спъва от Холандия.

Решението за влизането ни в безвизовото пространство беше отложено за септември.

Източник: http://dnes.bg

апр | 2012