Резултати от изпълнението на проект Match&Grow

Logo UP EUROCHAMBERS


Match&Grow
01.07.2021 – 31.12.2021
ENI/2019/411-865 – EU4BCC: ID103


Търговско-промишлена палата Добрич, България, в партньорство с Център за подкрепа на иновациите, Ереван, Армения (ISC) реализира проект, в рамките на инициативата EU4Business на Европейския съюз, който се управлява от EUROCHAMBRES.

Основната цел на проекта бе да допринесе за развитие на интернационализацията на български и арменски фирми от сектора на био/органични храни (производители, търговци на едро, дистрибутори, агенти). Реализацията му бе насочена към засилване на бизнес сътрудничеството и  подкрепа при установяване на устойчиви и непрекъснати бизнес отношения и партньорства между арменски и български малки и средни предприятия.

Предвиден бе бюджет от  59 118 евро, от които се изразходваха около 90 %, като се изпълниха всички поставени индикатори.
Съфинансирането от ЕС е 95%.

Основните инициативи, които се организираха са брокерски събития B2B по време на:
- Добрички панаир „Селското стопанство и всичко за него“ в гр. Добрич, България (25-27 август 2021) и
- Панаир ArmProdEXPO – в гр. Ереван, Армения (15-17 октомври 2021)

За участници в бизнес пътуванията,  партньорите по проекта избраха по 10 преки бенефициенти, след проведена рекламна кампания и директни контакти с производители и търговци на био/органични хранителни продукти. Съгласно критериите за подбор, се включиха представители на фирми, или земеделски производители, като 11 от тях са регистрирани в селски регион, 11 са ръководени от жени, а 6 от собствениците/управителите са на възраст под 35 години.
Всички разходи на бенефициентите бяха покрити от бюджета на проекта.

По време на посещението си в Добрич арменските производители на органични продукти като билков био чай, мед, сушени плодове, аспержи, ягоди, кайсии, круши, малини, къпини, ядки, участваха и със щанд на XXIX-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“. На 25 и 26 август бяха проведени  72 b2b срещи с 26 български фирми, с цел бизнес коопериране.
Участниците получиха информационни материали относно контрола на био храните и изисквания при внос на храни и хранителни добавки от трети страни в България.

Освен тези срещи бяха организирани и фирмени визити в 2 магазина „Премиум маркет 380″ и „Вила ди полета“, предлагащи биопродукти, среща в базата на производител на био брашно „Калула – 84″ от гр. Генерал Тошево, в Медена къща „Михови“ и при производителя на органична арония от село Плачидол.

Гостите посетиха и фермерския пазар, в етнографския комплекс „Стария Добрич“, където имаха възможност да зададат своите въпроси към изложителите.

Още по време на тази визита бяха договорени рамкови споразумения които се подписаха през месец декември 2021г.
В магазина си г-н Богдев изложи продукти на ALPIA LLC – производител на био мед и IBARI LLC – производител и търговец на мед, сладка, конфитюри и ще проучи какви са нагласите на българските клиенти към тези продукти и до колко те са конкурентни на нашия пазар.

„Калула – 84″, като производител на био брашно, предложи на Sergey Davit LLC – производител на био аспержи да разработят общ нов продукт – слънчогледов пастет с аспержи. След проведените дискусии и по време на посещението в Армения, двете фирми се очаква да произведат и предложат на пазара пастета  през 2022г. При интерес от страна на потребителите партньорството между тях може да доведе до регулярна доставка на био аспержи от Армения и разрастване на пазара на новия продукт.
В блог „Вкусно у Вали“ бяха публикувани рецепти на торта, направена с арменско био сладко, както и на био ориз със сушени био плодове.

Реципрочната визита в Армения се състоя от 13 до 18 октомври 2021г. Тя стартира със среща на 14 октомври 2021 в българското посолство, на която бе споделена полезна информация за бизнес отношенията между Армения и България, специфични особености на арменския пазар и съвети към българските производители при внос на продукти в Армения.

Българските участници – производители на био пшеница, слънчоглед, орехи, ябълки, сливи, круши, салвия, боб, царевица, пълнозърнести солети с хималайска сол,  гевречета с хималайска сол и кокосово масло, мляко на прах, ядки и семена (сурови и печени), подсладители, растителни мазнини, тахани имаха свой щанд на XIX издание на „ArmProdEXPO 2021“ в Ереван, което е най-голямото международно хранително изложение на републиката. На него ежегодно  участват водещи производители, доставчици и дистрибутори на храни и напитки, които представят иновативни и традиционни качествени продукти. Изложението насърчава преките преговори на производители и дистрибутори, бизнес консултанти и изследователи на потребителския пазар с мрежи на купувачи на хранителни стоки.

На 15 и 16 октомври 2021г. 10-те български фирми имаха 83 B2B срещи с 28 арменски търговци, дистрибутори, или други фирми и организации, с интерес към българските продукти. По време престоя в Армения българските участници посетиха магазин за продажба на био храни Green day Organic Supermarketи там проведоха обща среща с местни производители, с които обсъдиха перспективите за сътрудничество, както общите предизвикателства.

ISC организира и фирмените посещения в региона на Гегашен, област Котайк. При фирма Alpia LLC имаше дегустация на  органичен мед, а по-късно – посещение на уникалния по рода си Музей на пчелите. Българските представители посетиха и фирма Chir’s House, която има  оранжерията за биологични ягоди в с. Бюракан (Арагацотнски район), където се запознаха с дейността на фирмата: отглеждане на био ягоди, гъби, производство на сушени плодове по съвременни земеделски методи и използване на слънчева сушилна система с широко разпространения в Армения камък  обсидиан.

По време на това посещение бяха договорени, а през декември и оформени споразумения за партньорство между земеделската неправителствена организация  “Organic Armenia“ и РАД-МАР ООД за проучване на пазара на българските органични тахани, ядки, натурални производители, студено пресовани масла и др. Същата асоциация ще направи и проучване относно био продуктите на Савимекс ООД и ще разпространи между своите членове информация за био продуктите, като пълнозърнести солети с хималайска сол,  гевречета с хималайска сол в Армения.

Както на изложенията в България и Армения, така и по време на проведените срещи бяха обсъждани въпроси, свързани със сертифициране на продукцията, търсене на пазари, ценова политика, пречки и предизвикателства пред биопроизводителите от България и Армения.

Двете партниращи организации – Търговско-промишлена палата Добрич и Центърът за подкрепа на иновациите – Ереван (ISC) предоставяха консултантска помощ при подготовката, провеждането и последващи комуникации след съответните събития като изготвяне на фирмен профил, съдействие при организация на пътуването и провеждането на срещите).

През ноември и декември 2021 се проведоха онлайн обучения по електронна търговия,  за повишаване знанията и информираността на бенефициентите относно допълнителни канали за реализация на техните продукти.
Със съдействието на  двете бизнес организации, земеделският производител Радослав Йорданов от България и „SANSEVERIA“ LLC от Армения, разработиха свои маркетинг планове, които ще им помогнат да разширят пазарите си и да увеличат продажбите си, както и да разнообразят дейността си.

В резултат на проекта и установените партньорства се очаква през следващата година 2022 поне 6 от участниците на увеличат внос/износа на своите продукти; 4 да стартират иновации, поне 3 да увеличат приходите си от продажби, или да разширят пазарите си в чужбина и поне 6 да установят нови бизнес отношения.

Проектът и дейностите бяха отразени в прес-съобщения, видео клипове, радио излъчвания, публикувани в български и арменски медии и социалните мрежи.

Предстои да се направят и проучвания, с цел обратна връзка за постигнатите резултати.
Въпреки краткото време на проекта – 6 месеца, екипите на партньорите – Търговско-промишлена палата Добрич и Центъра за подкрепа на иновациите – Ереван успяха да изградят взаимно доверие и декларират общото си желание да продължат сътрудничеството си в подкрепа на бизнеса и ще търсят нови възможности за финансиране както на подобни проекти, така и на други съвместни инициативи.

armenia-logo-below