Евродепутати настояха за засилване на икономическото управление в ЕС

Приемането на мерки за засилване на икономическото управление в еврозоната е все по-близо, заявиха евродепутати, цитирани от агенция „Франс прес“. Те настояха за  налагане на санкции за държавите, които не изпълняват европейските изисквания за размера на държавния дълг и дефицита.

След месеци застой в разговорите по въпроса новото компромисно предложение за реформи беше „прието като много положителна стъпка напред“, заяви говорител на Европарламента вчера. Институцията настоява, за предварително налагане на санкции на страните, които се очаква да надвишат определените от ЕС нива на дълга и дефицита. Това може да стане само с одобрението на по-голямата част на държавите членки.

Европейският съвет, където са представени държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС, до момента е приел т. нар. процедура за обратно гласуване. Тя се отнася само за санкции за страни, които вече са надвишили позволените дълг и дефицит.

Депутати от групата на либералите в Европарламента изразиха увереност, че скоро ще бъде постигнато споразумение по въпроса.

Пакетът от шест реформи, за който евродепутатите настояват, има за цел да гарантира спазването на Пакта за стабилност и растеж. Още през 2003 г. обаче двете най-големи икономики на ЕС Франция и Германия нарушиха разпоредбите му, като не спазиха изискванията за лимит на дълга и дефицита.

сеп | 2011