ГЕРБ отвориха вратичка за ГМО фуражите

GMO-vratichka-gerb„Гратисен“ период дадоха от ГЕРБ за ГМО фуражите. Това стана с гласуване на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за фуражите. Отпадна предложението на МС за създаването на Комисия по генетично модифицирани фуражи към министъра на земеделието и храните, която да има компетентност да подпомага министъра при разглеждане на подадените заявления и да дава становища за пускане на пазара на генетично модифицирани фуражи и генетично модифицирани организми за фуражи.

Предложението гласеше още, че комисията ще дава становища по получени заявления от Европейската комисия и Европейския орган по безопасност на храните за генетично модифицирани фуражи и ГМО като фураж, както и да дава становища по други въпроси от компетентност на министъра на земеделието и храните, възникнали при прилагането на този закон, относно безопасността на генетично модифицираните фуражи и ГМО като фураж.

Чакаме закона за създаване на българската агенция за безопасност на храните и там ще бъде уредена тази комисия. С тези думи шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева оправда днешното гласуване.

До 3 месеца законът за агенцията за безопасност за храните ще влезе в НС, смята тя. На въпрос как през тези 3 месеца ще се контролират ГМО фуражите Десислава Танева отговори лаконично: „Така, както и по досегашния ред„. По думите на Танева контролът върху фуражите бил уреден в Закона за ГМО.

На по-различно мнение обаче беше колегата на Танева, Лъчезар Тошев от Синята Коалиция. Според него е трябвало да бъде прието предложението на МС, защото настоящата нормативна уредба не касае фуражите, които са храна за животните.
В момента има орган към министъра на здравеопазването, който следи ГМО храните за хората, припомни той.

Тошев бе категоричен, че в момента няма орган, който да провери дали един човек е внесъл ГМО фураж и да го санкционира.
Компетентната комисия, която от скоро е създадена към МОСВ със закона за ГМО и която все още не разполага дори с най-необходимите консумативи, всъщност не се занимава, по думите на синия депутат, с проверката на готови ГМО продукти.
Тя контролира дали се спазва нормативната уредба за ГМО.

Източник: news.bg

ное | 2010