Перки на турбини убиват защитени птици

wind-turbines-kill-rare-birds-red-crossЗастрашен вид белоглав лешояд е намерен убит от перката на турбина от ветроенергиен парк „Свети Никола“. Инцидентът е станал в района на Калиакра вчера по обяд. Едното крило на птицата е било напълно отсечено, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. От там допълват, че екип на РИОСВ – Варна, в присъствието на представители на (БДЗП) и фирмата собственик на парка – „Ей И Ес Гео Енерджи“, са намерили тялото и отрязаното парче от крилото на около 90 метра от една от турбините.

Птицата няма пръстени или други опознавателни знаци, поставяни от орнитолози. Въпреки че паркът разполага с радар и постоянен персонал, загиването на рядката птица не е могло да бъде предотвратено.

Най-вероятно загиналият лешояд произхожда от колонията белоглави лешояди в Източните Родопи или от полуостров Крим в Украйна.

От БДЗП посочат, че след интензивните природозащитни дейности числеността на белоглавите лешояди в единствената оцеляла колония в Източните Родопи у нас се е увеличила от 13 двойки през 1990 г. до 47 двойки през 2010 г.

Белоглавите лешояди са едни от най-уязвимите от ветрогенератори видове птици. Голям брой инциденти с тях са регистрирани в Испания и Гърция. Това e първият установен случай в България, допълват от дружеството.

Ветроенергийният парк на фирма „Ей И Ес Гео Енерджи“ е разположен в територия, която през 2008 г. правителството изключи от защитената зона „Калиакра“ от Натура 2000. В резултат на това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Поради издаването на разрешения за изграждане на голям брой ветропаркове, разположени и в близост до Натура 2000 зони за птиците, ЕК започна и втора наказателна процедура срещу България за липса на цялостна защита на Натура 2000 зоните за птици.

Особена тревога за съдбата на лешоядите и царския орел предизвикват одобрените ветропаркове в Източните Родопи, Сакар и Западна Странджа.

ное | 2010