ЕК задейства още три наказателни процедури срещу България

европейска комисияНарушени са директивите за обществените търгове, за общ енергиен пазар и за околната средa. Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на околната среда, обществените поръчки и енергийния пазар.

ЕК счита, че България, Кипър, Латвия, Португалия и Словения не прилагат напълно директива на Европейския съюз при оспорване на резултати от обществени търгове.

България трябва да създаде законови гаранции, че поръчките се възлагат на фирмите, подали най-добра оферта и че в противен случай има реална възможност за преразглеждане.

Това е важно, за да се осигурят прозрачност и конкуренция, както и да се прекрати практиката за неправомерно пряко възлагане на избрани фирми, която от  ЕК определят като много сериозно нарушение на европейското законодателство.

Другата наказателна процедура е за неприлагане на законодателството за общ енергиен пазар. Еврокомисията смята, че България не е отворила в необходимата степен пазара си на газ и електроенергия, така че да гарантира на фирмите и гражданите избор и разумни цени. Това беше посочено и като една от причините България да остане почти без алтернативи при газовата криза в началото на миналата година.

Европейската комисия обяви още, че започва процедура срещу България, Белгия, Естония, Франция, Португалия, Латвия, Финландия, Полша, Малта и Словакия, тъй като не спазват европейската законодателство по околната среда в пет области – превенция на наводнения, събиране на електрически и електронни отпадъци, чистотата на водите, ограничаване на вредни шумове и поддържане на открити места за изхвърляне на боклуци.

ЕК изисква от България да спазва напълно Директива 2007/0/ЕС за оценка и управление на риска от наводнения.

Директивата изисква държавите членки да извършват предварителна оценка до 2011 г. за идентифициране на речните басейни и съответни крайморски райони, изложени на риск от наводнения. По отношение на такива зони, те ще трябва да изготвят карти на риска от наводнения до 2013 г. Те също така трябва и да създадат до 2015 г. планове за управление на риска от наводнения, фокусирани върху превенцията, защитата и подготвеността.

Страните членки трябваше да приложат директивата в националното законодателство не по-късно от 29 ноември 2009 г.

България и другите засегнати страни имат два месеца да отговорят какво е направено по изпратеното от Европейската комисия „обосновано мнение“.

С друго решение от четвъртък ЕК поиска от Европейския съд да наложи сериозни финансови санкции на Люксембург за непризнаване на професионалната квалификация на лекари, медицински сестри, фармацевти, ветеринари и архитекти от България и Румъния, въпреки решението на Европейския съд по казуса. Затова Люксембург отново отива на съд. Освен това ЕК настоява на страната да бъде наложена значителна глоба – по 14 280 евро на ден със задна дата – от 2008-а, когато е произнесено първото решение.

Източник: Mediapool

юни | 2010