ЕС изготвя стратегия за изход от кризата, но отлага старта й

106_econiomy[1]Европейският съюз формулира план за координирана стратегия за изход от експанзионистките пакети за стимулиране, които подкрепяха затруднените европейски икономики, но не бе постигнато съгласие за начална дата на прилагането на стратегията, предава EurActiv. Основните принципи за споразумението се състоят от четири стълба, които, според комисаря по икономическите и парични въпроси Хоакин Алмуния, са съобразени с рамката, договорена на срещата на Г-20 в Питсбърг.  Стратегиятасе състои от „навременно“ изтегляне на стимулите, реформи на пазара на труда, увеличаването на дългосрочните инвестиции и засилването на националните бюджетни рамки, каза вчера на неформална среща на финансовите министри от ЕС, обяви шведският финансов министър Андерс Борг. Според Алмуния, възстановяването ще бъде забележимо, когато оценките за растежа съответстват на потенциалните очаквания за растеж не с помощта на мерки за стимулиране, а под влияние на традиционни фактори като търсенето на потребителите и инвестициите.  Времето на начало на прилагане на стратегията, според Алмуния и Борг, ще бъде оставено на усмотрението на националните правителства. Някои страни, като Испания, Великобритания и Германия, вече са започнали да намаляват публичните разходи, което, според някои наблюдатели, е напълно извън хода на координираната стратегия.  Председателят на Еврогрупата, Жан-Клод Юнкер обясни, че дебатите, които ще изяснят времето на започване на действието на стратегията, ще се проведат през декември. Алмуния заяви, че е поискал министрите да гарантират, че следващите им стъпки ще синхронизират структурните реформи и фискалната си политика.
Двадесет от 27 страни в ЕС – включително 13 в Еврозоната – в момента действат извън прага за бюджетен дефицит на Еврозоната от 3%, постановен от Пакта за стабилност и растеж.
Пактът позволява на Комисията и Съвета да наблюдават фискалното състояние на държавите-членки, които са приели еврото.
„Пактът трябва да се прилага гъвкаво“, добави Юнкер, като подчерта, че в период на бавен растеж „може да бъдем по-малко строги в прилагането на бюджетните условия на Пакта за стабилност и растеж“. Според условията на пакта, единадесет процедури за прекомерен дефицит в момента са в сила срещу държави-членки. Еврокомисарят потвърди, че Комисията ще обсъди доклади за още девет страни, които са преминали тавана за допустим бюджетен дефицит.
(Източник: Портал Европа)

окт | 2009