Износът дърпа Източна Европа, България изостава

zx450y250_899243[1]Експортът е двигателят, задвижил растежа в повечето страни от Източна Европа през първото тримесечие на годината. Свиването на българската икономика обаче продължава, като според анализатори не износът, а засилването на вътрешното търсене може да обърне тенденцията.

„Възстановяването се движи основно от експорта, докато вътрешното търсене остава негативно“, коментира ситуацията в региона пред „Блумбърг“ Яромир Синдел, икономист от „Ситигруп“-Прага.

Ден преди националната статистика да обяви предварителни резултати за състоянието на българската икономика за януари-март, агенцията цитира прогноза на неназовани източници за сериозен спад от 3%. Той ще дойде след -5.9% свиване на икономиката през последните три месеца на 2009 г.

Малко по-позитивна е оценката пред SeeNews на Цветослав Цачев – ръководителят „Анализи“ в „Елана трейдинг“, според когото БВП ще е с понижение между 1 и 2%.

Националните статистики на повечето държави от Източна Европа също трябва да обявят днес предварителните данни за брутните си вътрешни продукти за първото тримесечие.

Със сигурност неприятни негативни резултати ще отчетат проблемни държави в района като Унгария (-2.1%) и Румъния (-3.3%), съобщи „Блумбърг“. В същото време очакванията са БВП на Чехия да отчете ръст 1.2%, а на Словакия 4.5% нагоре.

Все пак анализаторите отчитат като положителен факт за България, че има забавяне в свиването на икономиката. Цачев очаква ръст от 1 до 2% за последните 2 тримесечия и повишение от 1% за цялата 2010 г.

Според него най-лошото за металургичния сектор, минното дело и металургията вече е минало, заради възстановяването на глобалните пазари. Само преди седмица Центърът за икономическо развитие също прогнозира спад за първите 3 месеца около 3% на годишна база и слаб растеж едва през третото и четвъртото тримесечие.

В обновената вчера прогноза на МВФ за страната се потвърждават очакванията за съвсем минимален растеж на икономиката от 0.2% за 2010г. Допитване на „Томпсън Ройтерс“ и австрийската OeKB CEE вчера също показа подобряване спрямо април 2009 г. на бизнес климата в Източна Европа, включително България.

Анализаторите обаче остават предпазливи. „Държавните разходи не бяха намалени достатъчно (за да окажат ефект)“, коментира Цачев.  МВФ за пореден път предупреди, че не бива да има никакво отстъпление от строгата фискална дисциплина.

май | 2010